Hus og hjem, Reise og fritid

Fyll julekalenderen med kvalitetstid

Foto: Nini Hæggernes

En julekalender kan være en fin tradisjon både for store og små. Spesielt hvis du gjør den til en god opplevelse. La årets julekalender fylles med minnerike øyeblikk.

Årets julekalender trenger ikke koste mye, inneholde materielle ting eller småsjokolader. Fyll den med noe som gir kvalitetstid sammen i en ellers travel juletid – gode opplevelser og aktiviteter som kanskje allikevel skal gjøres i julen. Selve kalenderen kan du lage selv av tomme doruller, et stort glass med lokk eller små stoffposer som kan gjenbrukes neste år.

Tips til kalenderen

Viktig at det du har med i kalenderen er realistisk å oppnå og ellers passer inn i hverdagen. Tipsene handler mest om de gode opplevelser og kvalitetstid. Å gi av sin tid er noe av det beste du kan gi, og det er i tillegg helt gratis.

 1. Lage hule
  Store og små må lage hule et sted hvor det kan bli stående en stund. Bruk tepper, sengklær, puter og det du ellers har.
 2. Eventyrstund
  Eventyrfortelling i hulen dere laget i går. La barnet velge eventyr og sett av litt mer tid enn normalt til eventyrstund.
 3. Lage og skrive julekort
  Mal, klipp, lim og skriv julekort. La barnet bestemme hvem de enkelte kort skal sendes til. Hyggelig overraskelse å få, som de fleste vil sette pris på.
 4. Gå tur i kveldsmørket med lommelykt
  Gå gjerne hvor det ikke finnes så mye annet lys. Husk reflekser.
 5. Spille brettspill
  Sett av kvalitetstid til familiens favorittspill eller la barnet bestemme spillet.
 6. Se på minnebilder
  Finn frem tre til fem bilder fra barnet var yngre og fortell historier som passer til bildene. Bildene kan være på papir eller digitale.
 7. Bake julekaker
  Bak pepperkaker eller andre kaker du allikevel skal bake i julen. Bak litt ekstra så barnet kan gi kaker i gave.
 8. Konglejakt
  Gå på konglejakt i skogen. Godt tørket kongler pynter i hjemmet og er fine å bruke som opptenningsved . Plukk mye og la barna gi bort i en kurv i julegave til den som har peis. Husk å la kongler liggende igjen til dyrene.
 9. Finne ting å gi vekk til andre
  La barnet finne frem noen leker og tøy de ikke bruker. Tingene må være hele og rene. Disse kan pakkes inn og gis til frelserarmeen eller andre frivillige organisasjoner som tar imot til jul. Eller bli enig med andre om å gi vekk brukte leker og tøy til jul.
 10. Blåse is-såpebobler
  Såpebobler blir til is hvis det er kaldt nok ute. Lag nok boblevann av vann blandet med litt Svanemerket oppvaskmiddel.
 11. Juleverksted
  Lag julehjerter, stjerner og kremmerhus til juletreet. Gjenbruk kartong, og papir fra blader og aviser som ellers skal kastes.
 12. En tur på biblioteket
  Bygg opp leseglede hos barna med kvalitetstid på biblioteket og lån av bøker.
 13. Lage til- og fra-lapper
  Av kartong fra matemballasje som skal kastes klipper man lett til ulike former som kan brukes på julegavene. Lag hull i enden med en hullemaskin og skriv Til og Fra på lappene.
 14. Filmkveld med popkorn
  Finn frem en fin julefilm eller to og kom i julestemning.
 15. Tur på fjellet med varm kakao og julekaker
  Fyll ryggsekken med godsaker og nyt noen timer i naturen. Ta eventuelt med en fuglebok dere har lånt på biblioteket og litt fuglefrø, og lær om fuglelivet dere møter på veien.
 16. Gi ting til de som trenger det
  Frelserarmeen og andre tar ofte imot gaver til de som trenger det i julen. Ta med barna og gavene dere fant frem på dag 8 og la dem selv gi fra seg gavene. En god måte å lære om giverglede.
 17. Besøk mormor og bestefar
  Eller andre i familien, eller bekjente som kanskje sitter mye alene. Husk å ta med litt hjemmelaget julekaker.
 18. Tegnestund
  La barna lage fine tegninger eller malerier som kan rammes inn og gis i julegave. Hjelp dem gjerne med å si navnet på den de kan tegne til. La dem selv være med å pakke inn gaven.
 19. Julepynting
  Fin frem resten av julepynten og la hele familien være med. Barna kan også få pynte litt på rommet sitt.
 20. Fotosafari
  Hvis barnet er stort nok kan han/hun låne et kamera/mobil mens dere går på fotosafari. Sørg for at kamera henger godt rundt nakken. Bildene kan dere senere se på data- eller Tv-skjermen sammen.
 21. Overnattingsbesøk og hulesafari
  Inviter en venn til overnatting. Hvis hulen som tidligere ble laget fortsatt står, kan de ha hulesafari med julekaker og saft, og fortelle hverandre eventyr.
 22. Lage middag på bål
  Ta en tur ut i nærmiljøet eller hagen og lag en enkel middag på bål.
 23. Pynte juletre og synge julesanger
  Pynting av juletre lille juleaften er en fin tradisjon for både store og små. Sett på julemusikken og syng med. Heng opp hjemmelaget julepynt og nyt en kopp varm kakao eller gløgg .
 24. Skattejakt
  Gjem bort en av gavene som barna må finne og aktivisere seg med i løpet av dagen, mens man venter på julekvelden. Lag skattekart og si tampen brenner hvis de nærmer seg.

God førjulstid!

Del gjerne innlegget med flere... Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *