Hus og hjem, Ninis lille grønne

Ting å tenke over før du brenner levende lys

I Norge bruker vi 28 000 tonn levende lys i året som kan gi dårlig inneluft som ved røyking. Så hvordan kan vi kose oss med levende lys, samtidig som vi tar hensyn til helsen og miljøet?

Foto: Nini Hæggernes

Når vi brenner levende lys brennes ikke all stearinen helt opp og det dannes sotrøyk over flammen. Dette bidrar på lik linje med vedfyring og veitrafikk til svevestøv. Sotpartiklene er små og svever rundt i inneluften, noe som betyr at vi forurenser inneklimaet, med partikler som kan ende opp i luftveiene og lungene. Overdreven bruk av levende lys kan ifølge Folkehelseinstituttet gi like dårlig inneluft som ved moderat røyking inne, eller som uteluften i svært forurensede byer. De anbefaler derfor at bruken av stearinlys ikke overdrives. Sotpartiklene består av en kompleks blanding av stoffer som kan fremkalle sykdom hos mennesker, dersom mengden man utsettes for er stor nok. Astmatikere, allergikere og små barn er spesielt utsatt.

I tillegg til å bidra til dårlig inneluft og være skadelig for helsen, påvirker vårt forbruk av levende lys også klimaet og utemiljøet. Å redusere bruken av levende lys er dermed et godt tiltak av flere grunner. Vi kan heldigvis ta noen helse- og miljøvennlige lysbevisste valg, når vi vil kose oss med levende lys.

Velg lys uten parafin

Hvert år brenner nordmenn parafinlys tilsvarende utslippene fra 11000 biler. Mange lys, også selv om de er merket «stearinlys», er laget av parafin, som er et ikke-fornybart fossilt oljeprodukt. Disse soter mest av alle lys og frigir mest CO2 når lyset brennes. Dessverre er få lys merket med innholdsfortegnelse, men vi kan ta noen andre valg som tilsier at lyset er uten parafin. Parafinlys er også mer brannfarlig, ifølge Brannvernforeningen. Spør butikken etter lys uten parafin.

Velg stearinlys uten palme- og soyaolje

Ekte stearinlys er laget av fornybart vegetabilsk fett og planteoljer som palme- soya og rapsolje. De soter mindre og slipper ikke ut noe ekstra ved forbrenning. Men forbruket av planteoljer gir store miljø- og klimaavtrykk. Palme- og soyaolje er en av hovedårsakene til at enorme regnskogområder raseres og brennes, for å plante gigantiske plantasjer. Dette gir store klimagassutslipp og reduserer leveområder for urfolk og noe av jordens rikeste artsmangfold. Dyrking av matoljer til stearinlys generelt tar også opp mye matjord, som ellers kunne vært brukt til matproduksjon. Velg stearinlys uten palme- og soyaolje. Se etter Svanemerket – de stiller krav til at lysene ikke inneholder palme- og soyaolje 

Velg miljømerket stearinlys

Både Blomsten og Svanemerket lys er et mer helse- og miljøvennlig alternativer. Svanemerkeordningen krever at stearinlys består av minst 90 prosent fornybare råstoffer, som betyr at de soter mindre og gir mindre utslipp av skadelige stoffer. Svanemerkede lys inneholder ikke palme- eller soyaolje. Etterspør du Svanemerket stearinlys i butikken din, vil de kanskje ta det inn. Hadde hele årsforbruket vårt av levende lys vært svanemerket, ville klimagassutslippene blitt redusert like mye som ved å fjerne over 21 000 biler fra veiene, ifølge Svanemerket.no.

Bruk lys med lengst brennetid

Brennetid er ofte merket på lyset. Tynne, høye lys soter normalt mest og brenner fortest. Kubbelys varer nest lengst og soter nest mest mens telys soter minst og har lengst brennetid.

Bruk lysvett

Sørg for at lyset ikke står i trekk og hold veken kort, da soter det minst mulig. Miljødirektoratet anbefaler også å begrense bruken av duftlys som kan være uheldige for allergikere. Ha god ventilasjon i huset og luft godt med jevne mellomrom så sotpartikler slipper ut. Mye sot frigjøres når man blåser ut lyset, så bruk hette eller klemme når lyset skal slukkes, da reduseres utslipp av partikler med hele 90 prosent.

Telysformer til gjenvinning

Hvert år bruker vi nordmenn ca. 200 millioner te-lys. Det tilsvarer omtrent 28 700 sykler hvis vi leverer de små aluminiumsformene til gjenvinning. Telysholdere uten uten vekeholderen skal sorteres som metallemballasje, i samme avfallsbeholder som hermetikkbokser. Telys har stort sett bestått av aluminiums- eller plastkopper som ikke kan svanemerkes og et lys av parafin eller stearin. Men Clas Ohlson er i dag de eneste som leverer gjenbrukbare telyskopper i glass. De leverer også Svanemerket refill te-lys som gjør at du kan bruke glasskoppene om igjen når lyset er brent ned. Telysholdere i glass er forøvrig også mindre antennelig enn aluminium- og plastbeholdere.

Bivokslys

Er noe mer kostbart men er et mer miljøvennlig alternativ. Bivoks lages av bien. Det soter ikke og er fri for skadelige kjemikalier som slippes ut i luften, og er tilnærmet karbonnøytralt. Med andre ord det mest helse- og miljøvennlige alternativet til levende lys.

Konklusjonen er at det først og fremst er mest helse- og miljøvennlige å bruke bivokslys. Dernest kommer Svanemerket lys som er laget av stearin og har lang brenntid. Hold veken kort, unngå trekk og slukk stearinlyset med en klemme for minst mulige skadelige sotpartikler i hjemmet.

Dette innlegget ble første gang publisert hos Storebrand 

Saken er oppdatert 17.12.18

Del gjerne innlegget med flere... Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *