Hus og hjem, Ninis lille grønne

Seks ting du bør gjøre når det er kaldt

Gi tepper, dyner og madrasser en god snørens mens det fortsatt er minusgrader. Foto: Nini Hæggernes

Utnytt kuldegradene mens de er her!

Det er viktig å hjelpe fuglene med litt mat når det er kaldt og snø. Da sliter de nemlig litt ekstra med å finne mat. Men der er noen andre ting du også bør gjøre, når det er minusgrader og hvitt ute.

Tepperens
Gi tepper en skikkelig god kjemikaliefri snørens. Legg tepper med overflaten ned i snøen en dag eller to. Trakk teppet litt ned i snøen så det får godt feste i snøen, for å suge til seg skit. Flekker kan skrubbes vekk med snø, litt natron og en stiv børste.

Bli kvitt sengemidd
Heng ut madrasser, dyner og puter, eller legg de i ren snø, for å ta knekken på utrivelige sengemidd. Midden dør først ved minus 20 grader, men blir bedøvet i minusgrader så de ikke klarer å holde fast, og kan ristes av etter et døgn i snøen.

Mitbehandling
Gamle møbler og interiør kan inneholde mit, eller stripet borebille som det også heter. Hvis der er trehvite skarpe kanter i borehullene og trehvit melete sagmugg fortsatt drysser ut, er det sannsynligvis levende biller. Du tar best knekken på miten med kulde. Sett møbelet ut i noen dager når det er mer enn minus 10 grader. Da overlever normalt ikke miten. Husk å la møbelet avklimatisere seg litt i kjeller, eller annet kjølig røm, før det settes inn igjen i varmen. Gamle ting og møbler er skjøre og store hurtige temperaturforandringer bør unngås. 

Snørensing av tekstiler
Det er ikke alt som trenger å vaskes eller renses. Heng ut dress, bunad, gardiner, duker, ull, eller andre tekstiler som trenger å friskes litt opp. Ikke heng i direkte sollys, for å unngå bleking. Overfladiske flekker kan ofte fjernes forsiktig med en myk børste eller klut, og litt vann.

Snøbleking
Bunadskjorte og andre hvite tekstiler som er gulnet, kan legges i snøen på en solrik dag. Sol og snø vil sørge for naturlig bleking. Dette er en gammel tradisjon, også kalt for snøbleking. Ikke snø i sikte? Hvite tekstiler kan også henges ut tørre noen timer på en solrik dag, hele året. Vær obs på at noen tekstiler kan bli skjøre hvis de henger for lenge i solen.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no

Del gjerne innlegget med flere... Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *