Inspirasjon og Engasjement, Nyheter, Reise og fritid

Norsk klimakutt skjuler storforbruk av palmeolje

Borneos regnskoger er snart borte. Biodrivstoff og Norske finansinstitusjoner investeringer bidrar til rasering av verdens regnskoger. Foto: Skjermdump fra dokumentaren «The Borneo Case»

Regjeringen grønnvasker Norges klimakutt, som bidrar til at verdens regnskoger raseres. – Biodiesel er ikke utslippsfritt og utslippene fra palmeoljedrivstoff er særlig høye. Det blir derfor feil når regjeringen jubler over reduserte utslipp, uttaler Regnskogfondet

Det er ikke lenge siden vi i Norge gjorde fantastiske kutt i den regnskogødeleggende palmeoljebruken. Da i hovedsaken i maten som selges i Norge, og mye på grunn av at folk brukte forbrukermakten sin. Innsatsen fikk oppmerksomhet verden over.

skryter regjeringen og vår klimaminister fra Venstre, over at Norske klimagassutslipp gikk ned i 2017. Men de nevner ikke noe om at dette skjedde på bekostning av at verdens uvurderlige regnskoger blir rasert, og at arter som bor der utryddes i en fart vi aldri har sett maken til. Den viktigste årsaken til kuttet er nemlig redusert bruk av fossile brensler til veitrafikk. Noe som i utgangspunktet kunne vært hyggelig nytt. Men hovedårsaken er økt bruk av biodrivstoff. Og i biodrivstoffet finner vi altså palmeolje, som er en av hovedårsakene til at verdens regnskoger forsvinner.

Utslippene fra veitrafikken hadde vært 27 prosent høyere, dersom palmeoljedrivstoffet var regnet med. – Regnskogfondet

Utregninger fra Regnskogfondet viser at Norges bruk av palmeoljediesel i 2017 førte til rasering av 220 kvadratkilometer regnskog, og 1,5 millioner tonn høyere CO₂-utslipp, enn hvis vi hadde brukt fossil diesel. Så dette er det vi kaller grønnvasking i stor skala. Utslippene fra veitrafikken hadde vært 27 prosent høyere, dersom palmeoljedrivstoffet var regnet med, mener Regnskogfondet.

I regnskogen på Borneo opplevde jeg for en del år siden det som for meg fortoner seg som paradiset på jord. Med sitt ufattelige rike artsmangfold, frodige, fuktige skoger og fossefall som ender opp i små kulper. Alle dyrene som tok til å synge i et øredøvende orkester, når dagene gled over til kveld. Ikke minst hadde jeg den uforglemmelige gleden av å møte et par ville orangutanger i regnskogen. De var minst like nysgjerrige som meg, der de hang i trekronen og tittet lenge og vel, ned mellom det tette bladverket.

Nå er sangen borte. Orangutangen er utrydningstruet og store deler av regnskogen hugget på grunn av palmeoljeplantasjer. Borneos regnskoger er snart borte.

Nå er sangen borte. Orangutangen er utrydningstruet og store deler av regnskogen hugget på grunn av palmeoljeplantasjer. Borneos regnskoger er snart borte. Både norske finansinstitusjoner og bruk av palmeolje i norsk biodrivstoff har bidratt til det. Det gjør meg trist. Det gjør meg sint. Politikere og virksomheter som ikke tar dette på alvor, burde skjemmes – langt inn i fremtiden! De får ihvertfall aldri min stemme.

Det er Esso, Shell og St1 som bruker palmeolje i biodrivstoffet, ifølge Regnskogfondet. I fjor ble det solgt 659 millioner liter biodrivstoff i Norge. Hele 317 millioner liter var palmeoljebasert, og det er dobbelt så mye som i 2016.

Esso og Shell/St1 er ikke nødt til å bruke palmeolje. Uno X/YX og Circle K har valgt å bruke noe annet i dieselen sin. Alternativene er flere, for eksempel slakteavfall eller brukt frityrolje.

Det er Esso, Shell og St1 som bruker palmeolje i biodrivstoffet i Norge.

Si nei til biodrivstoff med palmeolje, unngå banker som investerer i ødeleggelse av regnskogen og si nei til matvarer og produkter som inneholder palmeolje. Så får vi håpe at vi ved neste runde får flere politikere som faktisk skjønner sammenhengen og alvoret vi er inne i nå, og tar klimaendringer og bevaring av verdens regnskoger på alvor.

Se dokumentarfilmen «The Borneo Case»

Dokumentarfilmen «The Borneo Case», førte i 2017 til at Etisk bankguide, et samarbeid mellom Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet, avslørte at Norske finansinstitusjoner har investert i selskaper som knyttes til både menneskerettighetsbrudd og avskoging av regnskogen på øya Borneo. Sjekk om din bank tar etiske hensyn på Etisk bankguide.

En rapport, «Driving deforestation» viser hvordan satsning på biodrivstoff i de viktigste markedene i verden, vil gi en skyhøy etterspørsel etter palmeolje – noe som kan vise seg å bli nådestøtet for regnskogen i Sørøst-Asia.

Del gjerne innlegget med flere... Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *